vrijdag 20 juli 2012

Lekker ding: Apocalyptic love, Slash


De nieuwe van Saul Hudson uit Hempstead is een lekker ding. Niet te sloom, welgevormd, stevig waar het moet en fijnbesnaard waar het kan. Het aardige is ook dat de liefde als onheilspellend wordt gekarakteriseerd, dus het blijft tot het einde spannend. Saul weet waar zijn beperkingen liggen. Hij is handiger met zijn vingers dan met zijn mond, dus riep hij de hulp van zijn vrienden in. Goede gasten hoor, Myles Kennedy en zijn samenzwerende maten Brent en Todd. Kun je er goed bij hebben. Met z’n vieren hebben ze de recente aanwinst mooi opgedirkt, zo in de stille uurtjes tijdens de afgelopen wereldtour. 

     
Hoewel Slash al veel langer uit Guns ’n Roses is dan hij erin zat, blijft hij zijn wereldwijde bekendheid aan die episode ontlenen. Dat is deels ook wel terecht, want zijn briljante gitaarspel uit die tijd zijn hoogtepunten in de rockgeschiedenis, waarvoor terecht gelauwerd is in de diverse lijstjes en de Rock and Roll Hall of Fame. Vaak wordt vergeten dat hij ook daarna diverse grote successen heeft behaald met zijn eigen bands Slash’s Snakepit and vooral Velvet Revolver, waarvan bijvoorbeeld het debuutalbum (‘Contraband’, uit 2004) op nummer één binnenkwam in de Amerikaanse charts. In 2008 begon hij aan zijn eerste solo-album, dat uiteindelijk in april 2010 uitkwam, onder de toepasselijke titel Slash. Op het album speelden veel soulmates mee, zoals Ozzy Osbourne, Iggy Pop, de meeste oude bandleden van Guns ’n Roses (behalve Axl natuurlijk – daar leeft hij in onmin mee) Flea en Lemmy van Motörhead.  Verleden maand verscheen de opvolger: Apocalyptic Love.

Wat een heerlijke plaat! Zo’n zeldzame CD die alleen maar beter wordt als hem vaker afspeelt. Waarvan wat je in eerste instantie dacht dat zwakke plekken waren, bij nader luisteren verdwijnen. Die je nauwkeurig moet afluisteren omdat je dan zoveel pareltjes van gitaarsolo’s hoort dat je er verschrikkelijk blij van wordt.  En Myles Kennedy heeft er precies de juiste zang bij. Genoeg afwisseling, genoeg harde gitaar, helemaal feest! 

Geen echte zwakke punten te benoemen, maar voor de liefhebber van harde, maar wel melodieuze rock, is er heel veel moois. ‘No more Heroes’ bijvoorbeeld als rocksong met alle ingrediënten in de juiste verhouding. ‘Halo’ met een intro dat op Appetite for Destruction niet had misstaan. ‘We will roam’ heeft de beste riff die ik tijden heb gehoord, gevolgd door jaren zeventig-achtige samenzang. ‘Anastasia’ dat met een (Spaanse) gitaar begint en daarna ontbrand met lekker harde rock. Of  ‘Hard and fast’ met zijn opwindende speedrock-elementen, gevolgd door ‘Far and away’ voor de liefhebber van een goede rockbalad op zijn tijd – en zijn wij dat niet allemaal? ‘Shots fired’ is het heerlijk harde einde van de reguliere CD, maar de mijne heeft nog twee prettige bonustracks ‘Carolina’ en Crazy Life’ en een ook nog aardig DVD met de ‘making off’.

Het is te hopen dat Saul’s overspelige natuur over een tijdje weer een nieuwe aantrekkelijke schone oplevert.

HareD

You can order Apocalyptic love here


or here

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten