vrijdag 9 maart 2012

Temple beautiful. Chuck Prophet

Bij iedere plaat die de Amerikaanse singer-songwriter Chuck Prophet uitbrengt, ben ik er voor de volle 100% van overtuigd dat dit de plaat is die gaat zorgen voor de zo verdiende doorbraak naar een breed publiek. Met het briljante Let Freedom Ring lukte het in 2009 echter voor de zoveelste keer niet. Het is om gek van te worden, maar Chuck Prophet blijft toch vooral bekend als de voorman van de legendarische Paisley Underground band Green On Red, al zijn de platen die hij onder zijn eigen naam heeft uitgebracht als je het mij vraagt alles bij elkaar opgeteld beter dan de platen die hij maakte met de band die met name gedurende de tweede helft van de jaren 80 bloeide.

Met het deze week verschenen Temple Beautiful doet Chuck Prophet een volgende poging en ach wat is het weer een mooie plaat. Temple Beautiful is een conceptplaat over Prophet’s thuisbasis San Francisco in het algemeen en de legendarische (en al jaren geleden afgebroken) concertzaal waarnaar de plaat is vernoemd in het bijzonder. Conceptplaat of niet, ook op Temple Beautiful is Chuck Prophet vooral zichzelf en schotelt hij de luisteraar een heerlijke portie rockmuziek voor. Ook Temple Beautiful is weer de wereldplaat die The Rolling Stones al heel lang niet meer gemaakt hebben. Rauwe bluesy rock ’n roll vormt wederom het belangrijkste bestanddeel van de muziek van Chuck Prophet, maar het beste van de Paisley Underground, rootsrock en de hoogtijdagen van de bezongen concertzaal (de late jaren 70) neemt hij moeiteloos mee.

Temple Beautiful is een heerlijke rockplaat vol memorabele songs. Vergeleken met het oudere werk van Chuck Prophet is het een plaat die bijzonder mooi klinkt. Er is hoorbaar aandacht besteed aan de productie, waardoor niet alleen de lekker rauwe stem van Chuck Prophet en zijn stevige gitaarspel de aandacht trekken, maar ook allerlei subtiele details in het oor springen. De wat meer up-tempo songs op de plaat zullen waarschijnlijk het makkelijkst overtuigen, maar ook de wat meer ingetogen tracks, waarin Chuck Prophet in vocaal opzicht het beste van Shane McGowan, Elvis Costello en Lou Reed weet te verenigen, spreken zeer tot de verbeelding.

De muziek die Chuck Prophet op Temple Beautiful maakt, klinkt zo bekend en soms zelfs bijna vanzelfsprekend in de oren, dat je je niet direct beseft dat je te maken hebt met een hele knappe plaat, maar het is er echt een. Temple Beautiful is de zoveelste hele goede plaat van Chuck Prophet en het zoveelste ticket dat recht geeft op erkenning door een breed publiek. Mis hem dit keer niet.

Erwin Zijleman

Meer lezen van Erwin? Volg deze link

Zelf bijdragen aan WoNoBloG? Dat kan, stuur een reactie en wij nemen contact met je op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten